20% allahindlus tellimustelt üle 200€ | Kood: MINUS20 →
5 € teileRegistreerumineSisselogimineOstukorvMenu

Tee söögitegemise ja etiketi põhitõed ühe korraga ja lõplikult selgeks

Michaela Šelenberková
Michaela Šelenberková
Bonami Blogger

Selle asemel, et õhtusööki teleri ees süüa, kuidas oleks, kui saaksite korraks nautida kaunilt kaetud laua luksust? Te näete, et õhtu atmosfäär on eksimatult hea. Ei tule meelde, kuidas lauda korralikult katta? Selgitame seda teile mõne minuti pärast. Võtke välja see ilus nõudekomplekt, mida te alati paremateks juhtudeks hoiate või kinkige endale mõni uus ja nautige õhtut nii ametlikul kui ka vabal ajal.

Kuidas katta laud mitteametlikuks õhtusöögiks

Vabas vormis söögituba erineb pidulikust söögikohast söögiriistade ja klaaside arvu poolest ning palju vähem rõhku pööratakse etiketile. Mitte iga päev ei tähistata elu- või pulma-aastapäeva, kuid see ei tähenda, et te ei võiks lauda kenasti katta ja vabaaja õhtusööki vürtsitada.

Mida vaja läheb:

1. Laudlina ja lauamatid

Mitteametlikul õhtusöögil on teie otsustada, kas kasutada laudlina või mitte. Valmistage igale laualiikmele üks lauamatt ja asetage sellele taldrik pearoa jaoks. Võite mängida mattide materjalide, stiilide ja värvidega. Tänapäeval saate isegi taldrikuid ja söögiriistu omavahel kombineerida. Voltige paber- või riidest salvrätik pooleks või veeranditeks ja asetage see taldrikule.

2. Söögiriistad

Asetage kahvel taldrikust vasakule ja nuga paremale, tera taldrikule suunaga. Kui serveerite ka suppi, asetage supilusikas noa kõrvale. Ja kuna kindlasti mahub sinna ka midagi magusat, asetage magustoidulusikas horisontaalselt taldriku kohale. Kui teil on isegi magustoidukahvel, siis on selle koht magustoidulusika all, kuid selle teravad otsad on paremal.

3. Klaasid

Kas soovid õhtusöögi juurde head veini? Asetage varrega klaas, mis pannakse paremale, noa ja supilusika kohale. Veeklaas peab veiniklaasi seltsi vasakul ja seisab samuti magustoidunõude kohal.

4. Laua kaunistamine

See aitab täiendada kogu õhtu ainulaadset atmosfääri. Laua keskele sobib madal vaas lilledega või kauss kuivatatud lilledega. Kuid valige vähem aromaatsed lilled, et need ei domineeriks serveeritava õhtusöögi aroomi üle.

Küünaldega looge meeldiv, isegi intiimne õhkkond. Asetage küünlajalg või põhiküünal laua keskele ja mitu väiksemat küünalt selle ümber. Lühemad ja laiemad küünlad sobivad vabaaja õhtusöögi puhul ning ei tohiks kunagi segada silmsidet.

Kuidas katta lauda pidulikuma õhtusöögi jaoks

Sellisest õhtusöögist oodatakse rohkem roogi ja jooke, mis tähendab ka rohkem söögiriistu ja klaase. Õhtusöögi ajal tuleks järgida mitmeid söögireegleid ja ka etiketti. Kuid ärge muretsege, me tutvustame teile kõike, et see oleks lõbus ja te saaksite õhtusööki ilma suure paanikata nautida.

Mida vaja läheb:

  • laudlina ja salvrätikud
  • pidulik söögiriistade komplekt
  • vee-, veini- ja võimalusel šampanjaklaasid
  • vee- ja veinikannud
  • taldrik ja nõud üksikute käikude jaoks
  • leivataldrik ja võinuga
  • kohvitassid

3 kõige olulisemat reeglit:

1. Erinevad söögiriistad iga roa jaoks.

2. Kasutage kõigepealt taldrikust kõige kaugemal olevaid söögiriistu.

3. Asetage klaasid sellises järjekorras, nagu te neid õhtusöögil kasutate.

1. Laudlina ja lauamatid

Kõigepealt katke laud suure valge laudlinaga. Mõlemal pool lauda peaks laudlina ulatuma lauaservadest 25-30 cm üle. Kooskõlastage salvrättide ja laudlina värvid. Sellise ürituse jaoks sobivad juba riidest salvrätikud, mis on olenevalt suurusest jälle pooleks või neljandikuks volditud. Asetage see taldrikust vasakule poole, kus asuvad kahvlid.

2. Söögiriistad

Katsuge soetada pidulikumad ja elegantsemad söögiriistad, et kogu laud saaks uuele tasemele viidud. Söögiriistade arv sõltub käikude arvust, kuid neid ei tohiks olla rohkem kui kolm tükki kõrvuti.

Milline on paigutus? Me ei jäta teid hätta nagu Julia Roberts filmis Pretty Woman ja õpetame teile ühe lihtsa reegli. Asetage söögiriistad, mida esimesena kasutate, kõige kaugemale taldrikust. Justkui töötaksite taldrikule lähemale.

Selliselt läheb salatikahvel vasakult esimesena ja pearoa kahvel taldrikule lähemale. Taldrikust paremale jääb pearoa nuga ja seejärel supilusikas. Magustoidukahvel ja -lusikas asetage taldriku kohale.

3. Taldrikud

Asetage lauale koos lauakattega põhi- või serveerimistaldrik, mis jääb lauale ja võetakse koos tühja taldrikuga ära põhiroa jaoks. Lisage riidest salvrätik, et see ei põrkuks vastu teisi taldrikuid. Viige taldrikud järk-järgult iga toidukorraga põhitaldrikule. Väike taldrik diagonaalselt põhitaldrikust paremal on magusa- ja võinoa jaoks.

4. Klaasid

Kõik klaasid asetatakse paremale poole selles järjekorras, milles neid õhtusöögil kasutatakse. Valget veini tuleks õhtusöögil juua esimesena. Valikuline šampanjaklaas kuulub esimesest veiniklaasist paremale. Seda nimetatakse flöödiks selle kuju tõttu. Kohvi magustoiduks serveeritakse nn espressotassis.

5. Laua kaunistamine

Suure lillebuketiga vaas on küll ilus, kuid külalised ei näe teineteist. Seega valige madalad kaunistused, nagu kuivatatud lilled, küünlad, dekoratiivsed paelad või isegi külaliste nimesildid. Saate lisada nimesildi põhitaldrikule riidest salvrätiku külge. Lisage sinna ka õhtusöögi menüükaart.