Miks on galette suurepärane roog? Sest see on hooajaline! Kohandame veidi täidist, otsustame, kas soovime soolast või magusat versiooni ja väga kiiresti ongi meil super pearoog või magustoit.
Allpool on toodud retsept taignast, millega on väga lihtne töötada ning mis küpsetamisel on ideaalselt krõbe. Valida saab 4 erinevat versiooni, 2 soolast ja 2 magusat, ja kõik 4 on väga maitsvad.
Segage jahu, sool ja või, et saada murenev segu, seda sammu võite teha käsitsi, mikseriga või köögikombainis. Lisage vesi ja jogurt ning sõtkuge tainast. Tõstke tainas puhtale pinnale ja jagage see 4 võrdseks osaks. Vormige iga osa kettaks, mähkige see läbipaistva kilega ja laske pool tundi külmkapis puhata.
Täidis 1:
Täidis 2:
Täidis 3:
Täidis 4:
Kuni tainas puhkab, valmistage täidis.
Lõigake pirnid õhukesteks viiludeks. Valage kirsid kompotist välja ja segage need kausis suhkru, tärklise, mahla ja sidrunikoorega. Poolitage tomatid ja lõigake seened õhukesteks viiludeks.
Rullige tainas küpsetuspaberil ringiks, paksus ei tohiks olla üle poole sentimeetri. Ärge muretsege, kui see ei ole täiesti perfektne ring, sest galett peaks olema rustikaalse välimusega. Määrige tainale moos/mascarpone/feta/basiilikapesto, olenevalt sellest, millist galetti te teete, jättes 2-3 sentimeetrit servast tühjaks. Asetage moosi peale viilutatud pirnid ja puistage peale hakitud kreeka pähklid. Laotage kirsid mascarpone peale. Asetage viilutatud kirsstomatid purustatud fetale ja viilutatud seened pestole.
Murdke taina otsad sissepoole, st veidi üle täidise, et anda neile iseloomulik poolsuletud välimus. Pintseldage taina servi vahustatud munaga.
Tõstke küpsetusvormi ja küpsetage umbes 40 minutit, st kuni tainas saab ilusa kuldse värvi. Võtke ahjust välja ja jätke galett 5 minutiks puhkama, lõigake ja serveerige.
Head söögiisu!