15% allahindlus koodiga KEVAD15 | Säästa juba täna →
-20% Flair Rugs vaipadelt koodiga FLAIR20 | Säästa juba täna →
5 € teileRegistreerumineSisselogimineOstukorvMenu

Kuidas efektiivselt külmkappi organiseerida

Karolína Fardová
Karolína Fardová
Bonami Blogger

Kartulisalat, paar pudelit munalikööri, värsked maitsetaimed, köögiviljad ja äärmiselt aromaatsed juustud. Pühadeaegne külmkapp on pungil ja sa mõtled, kuhu seda kõike panna?

Kuidas sa tagad, et magustoidud ei lõhnaks peekoni järele ja et me ei tõmbaks kuu aja järel alumisest sahtlist välja mingit ebameeldiva välimusega eset?

Külmikusse toidu paigutamine võib olla keeruline, kuid õigete abimeestega saad sellega ilusti hakkama. Näitame sulle meie lemmikuid stiilseid purke, pudelied ja praktilisi vidinaid, mis teevad su igapäevaelu mitu korda lihtsamaks.

Maitsetaimede säilitamine

Ürtide õige säilitamine külmkapis on võti, et need võimalikult kaua värskena, maitsvana ja lõhnavana püsiksid.
  • Mässi need kilekotti. Aseta ürdid kilekotti ja jäta see veidi lahti, et ürdid saaksid hingata. Peterselli, koriandrit, basiilikut ja murulauku saab sel viisil külmkapis säilitada.
  • Veepurk: Lõika maitsetaimede otsad ja aseta need klaasi koos värske veega. Kata need kilekotiga ja aseta need külmikusse. Vaheta vett iga päev või paar korda nädalas. Basiilik, piparmünt ja teised pikavarrelised maitsetaimed säilivad sel viisil kauem.
  • Kuivatatud ürtide säilitamine: Rosmariini, salveid või tüümiani võid lihtsalt säilitada külmikus originaalpakendis või mähkida need paberist salvrätikusse ja panna kotti.

Puu- ja köögiviljade säilitamine

Kas sind ärritab ka see, kui üleeile ostetud tomatid peab juba täna ära viskama?
  • Köögi- ja puuviljade värskuse pikendamise trikk peitub selles, kuidas ja kus sa neid külmikus hoiustad. Kõrge õhuniiskus on parem lehtköögiviljadele, madalam õhuniiskus aga puuviljadele.
  • Sorteeri köögiviljad puuviljadest. Puuviljad toodavad etüleeni, mis kiirendab toiduainete, sealhulgas köögiviljade valmimist.
  • Valmista õhuringlust vajavate köögiviljade (brokoli, lillkapsas, kurk, paprika, baklažaanid) jaoks pikenduste või auguga kotte.
  • Vali viilutatud köögiviljade jaoks suletud mahutid, mis takistavad kuivamist.
  • Juurtega köögiviljade, näiteks porgandite või rediste puhul eemalda lehed, mis võtavad juurtelt niiskust.
  • Puu- ja köögivilju ei tohiks eelnevalt pesta, vaid alles vahetult enne toiduvalmistamist/söömist. Niiskus kiirendab riknemist.
  • Säilita vaarikaid, maasikaid ja teisi õrnu puuvilju külmiku ülemistel riiulitel.

Toiduained, mis ei kuulu külmikusse

Kõigil toiduainetel ei ole oma koht külmkapis. Mõnele teeb külmkapi pidevast avamisest ja sulgemisest tulenev külmus või sagedased temperatuurikõikumised ainult kahju.
  • Tomatid: Need võivad külmkapis kaotada oma maitse ja konsistentsi.
  • Leib: See kõveneb külmkapis kiiremini. Värskuse pikendamiseks külmuta seda.
  • Kartulid: Madal temperatuur muudab tärklise suhkruks, mis muudab kartulite maitset ja tekstuuri.
  • Sibul ja küüslauk: Niiske keskkond kiirendab nende riknemist. Säilita neid kuivas, pimedas ja jahedas kohas.
  • Troopilised puuviljad: Mangod, papaiad, ananassid ja muud troopilised puuviljad kaotavad külmkapis oma maitse ja muudavad tekstuuri.
  • Kõrvitsad ja melonid: Säilita neid toatemperatuuril, kui need on lahti lõikamata.

Veel näpunäiteid külmikus säilitamiseks ja organiseerimiseks

  • Loo spetsiifilised tsoonid eri liiki toiduainetele (nt joogid, pagaritooted, piimatooted jne). See parandab organiseerimist ja vähendab toidu otsimisele kuluvat aega.
  • Säilita toiduaineid vastavalt nende vajalikule temperatuurile. Ülemistel riiulitel on tavaliselt stabiilsem temperatuur, samas kui alumised riiulid on jahedamad.
  • Liha ja kala hoia kõige madalamal riiulil, et vältida mahlade tilkumist teistele toiduainetele ja vähendada saastumisohtu.
  • Hoia moosid, kastmed ja juustud külmiku ukse sees. Need taluvad suuremaid temperatuurikõikumisi.
  • Ladusta kiireks tarbimiseks mõeldud toiduaineid esiriiulitele, kus neid on kergem näha, et need ei ununeks. Loo neile näiteks oma sektsioon või riiul nagu ka juba avatud toidu jaoks.
  • Kasuta läbipaistvaid pakendeid toidu hoidmiseks külmkapis, et teaksid kohe, mis seal sees on.
  • Hoiusta säästlikult. Asenda ühekordsed pakendid igat tüüpi ja suurusega purkidega. Ideaalne koduste mahlade, jogurti, müsli ja või jaoks.
Bonami näpunäide. Vali oma keel, lae alla, prindi (eelistatavalt kleebispaberile) ja kleebi soovitud viisil.