15% allahindlus koodiga KEVAD15 | Säästa juba täna →
-20% Flair Rugs vaipadelt koodiga FLAIR20 | Säästa juba täna →
5 € teileRegistreerumineSisselogimineOstukorvMenu

Jõulukeeks: retsept ja näpunäited selle valmistamiseks

Kui soovite oma lähedasi kostitada magustoiduga, mis mitte ainult ei näe hea välja, vaid mille valmistamine ei võta ka liiga palju aega, siis küpsetage jõulukeeks.

Veelgi enam, võid kasutada jõuluküpsetiste küpsetamisest üle jäänud rosinaid, datleid, pähkleid või suhkrustatud puuvilju.

Saa inspiratsiooni blogija In the kitchen with Zuz retseptist ja meie nõuannetest maitsva jõulukeeksi valmistamiseks.

Taigna koostisosad

  • 6 munakollast
  • 1 muna
  • 150 g nisujahu + veidi lisa küpsetusvormi katmiseks
  • 150 g tuhksuhkrut
  • 5 g küpsetuspulbrit
  • 100 g suhkrustatud puuvilju (mina kasutasin papaiat)
  • 20 g jõhvikaid
  • 50 g võid + veidi lisa küpsetusvormi määrimiseks
  • jõhvikad ja suhkrustatud puuviljad kaunistuseks, võib kasutada ka viilutatud mandleid
  • ½ sidrunikoor

Koostisosad glasuuri jaoks

  • 150 g vahukoort (33%)
  • 150 g tumedat šokolaadi

Taigna valmistamine ja küpsetamine

Määrige oma leivavorm võiga ja kata õrna jahukihiga.

Pane segamiskaussi munakollased, munad, riivitud sidrunikoor ja suhkur. Kuumuta kaussi veevanni kohal ja sega, kuni segu saavutab 55 °C.

Vahusta segu blenderis või köögikombainis, kuni see on paks ja vahutav. Lisage aeglaselt segades jahu ja küpsetuspulber. Kui segu on ühtlane ja sile, lisa suhkrustatud puuviljad, jõhvikad ja kõige lõpus sulatatud ja jahutatud või.

Vala tainas ettevalmistatud vormi ja laota ühtlaselt laiali. Küpseta 170 °C juures umbes 40 minutit.

Kontrolli kooki enne ahjust välja võtmist puust pulgaga. Tainast välja võttes peaks puidust pulg olema kuiv.

Jõulukeeksi kaunistamine

Kui keeks on valmis, laske selles vormis paar minutit jahtuda, siis keerake välja metallrestile ja laske täielikult jahtuda.

Soojendage potis koor 60 °C-ni, lisage kaussi hakitud šokolaad ja segage, kuni tekib ühtlane glasuur.

Pane küpsetusplaat ja ideaalis rest keeksi alla, et seda tõsta, ja hakka siis valama. Kaunista puuviljakoogi pealmine osa ülejäänud jõhvikate ja suhkrustatud puuviljadega.

Bonami nõuanded jõulukeeksi valmistamiseks

  • Et jõulukeeks ahjus ei laguneks, veendu, et muna on vahustatud paksuks vahuks.
  • Lisa šokolaadile veidi rasva, kui see sulab. Võid seda vahustada väikese koore või isegi tüki võiga.
  • Kui jõulukeeksi põhi on pärast küpsetamist rohkem paisunud, võid pärast jahtumist osa ära lõigata, nii et keeks on taldrikul tasane.
  • Jõulukeeksi võib küpsetada ka muffinivormis. Siis kaunista muffinid pärast küpsetamist šokolaadi või martsipaniga.
  • Kaunistada saab mitte ainult suhkrustatud puuviljadega, vaid ka pähklite või külmkuivatatud vaarikatega.

Foto: Köögis koos Zuziga