15% allahindlus koodiga KEVAD15 | Ainult südaööni →
-20% Flair Rugs vaipadelt koodiga FLAIR20 | Säästa juba täna →
5 € teileRegistreerumineSisselogimineOstukorvMenu

Moosiküpsised: retsept ja näpunäited

Klassik, mis ei tohiks jõululaualt puududa - moosiküpsised. Ja pole ime, see meeldib peaaegu kõigile ja lõhnastab teie kodu vanilliga.

Nii et proovige koos Zuziga köögis Linzer küpsiste retsepti ja laske end inspireerida meie nõuannetest selle valmistamiseks ja säilitamiseks.

Taigna koostisained

  • 500 g sõelutud nisujahu
  • 330 g külma võid
  • 160 g sõelutud tuhksuhkrut
  • 4 g küpsetuspulbrit
  • ½ vaniljekaun või 7 g vaniljesuhkrut
  • 1 muna
  • ½ tl sidrunikoor

Täidise koostisained

  • eelistatavalt kodune moos

Moosiküpsiste taigna valmistamine

Sega kõik kuivained kausis, seejärel sega juurde või, munad ja sidrunikoor koos vanilliga. Sõtkuge, kuni teil on sile, tihke ja läikiv tainas.

Mässige valmis tainas kilesse ja laske järgmise päevani külmkapis puhata ja taheneda.

Kui sul on vähe aega, lase taignal külmkapis vähemalt 2 tundi puhata.

Küpsiste küpsetamine ja kokkupanek

Rulli puhanud tainas tükkhaaval taignarulliga välja ja lõika välja oma lemmik küpsisevormiga. Asetage valmis kujud küpsetuspaberiga vooderdatud küpsetusplaadile.

Küpseta ahjus umbes 7 minutit 170 °C juures. Kohe pärast küpsetamist eemaldage küpsised kuumalt küpsetusplaadilt, et need ei läheks tumedaks. Pärast jahtumist laotage küpsised üksteise peale.

Seepeale määrige küpsistele lihtsalt oma lemmikmoosi. Tavaliselt soovitatakse nende iseenesest väga magusate küpsiste jaoks hapukamaid moose, näiteks maasika- või sõstramoosi.

Suhkrut võib enne serveerimist veel lisada.

Näpunäiteid moosiküpsiste küpsetamise kohta

  • Kasutage alati võid, sest see ei sisalda vett, mis võib küpsiste kuju küpsemise ajal mõjutada.
  • Moosiküpsised on üks hapramatest küpsisetüüpidest. Seepärast peaks või ja munad olema külmad.
  • Töötle tainas kiiresti, et või ei soojeneks, mis mõjutaks taina konsistentsi. Moosiküpsiste puhul on oluline taigna kiire valmistamine.
  • Hoia küpsistel silma peal, et need ära ei kõrbeks. Värv peaks olema üsna hele.
  • Võid ka templiga mustreid linase taina peale suruda, et luua huvitavamaid küpsiseid.

Näpunäiteid moosiküpsiste säilitamiseks

  • Säilitage neid paberkarbis, mis on vooderdatud salvrätikutega. Enne kaane sulgemist katke küpsised samuti salvrätiga.
  • Säilitage jahedas ruumis, eelistatavalt sahvris.
  • Laske küpsistel vähemalt nädal või kaks taheneda.